Ártalmatlan argon gáz

Ártalmatlan argon gáz

Az argon egy nemesgáz, melyet az elsők között fedezett fel 1894-ben Lord Rayleigh és William Ramsay. A görög eredetű elnevezés „inaktívot” jelent, amely alacsony reakcióképességére utal. Az egyatomos szerkezetű nemesgáz nem lép ugyanis kémiai reakcióba más gázokkal.

A harmadik leggyakoribb gáz, a Föld légkörének 0,93%-át alkotja. Ideális védőgáz, számos területen használják, a fémkohászattól kezdve az élelmiszeriparig, de még hőszigetelőként is alkalmazzák búvárkodásnál és az építőiparban egyaránt.

 

Az argon élettani hatása

Az argon színtelen és szagtalan nemesgáz, sűrűsége 1,67 kg/m3, nehezebb a levegőnél. Nem mérgező, de a nitrogénhez hasonlóan kiszorítja a levegőből az oxigént, amely tulajdonságát előszeretettel alkalmazzák az élelmiszeriparban. Mivel nehezebb a levegőnél, így a természetben elsősorban a talajmentén található meg, főleg mélyedésekben koncentrálódhat.

 

Felhasználása az élelmiszeriparban

Az argongázt az élelmiszeriparban is számos célra hasznosítják. Kriogén és inertizáló tulajdonsága miatt hűtésre, gyorsfagyasztásra, védőgázas termékek csomagolására használják a borászatban, hús- és italgyártó üzemekben, sütő- és tejipari termékek előállításánál. Kiváló konzerváló hatással rendelkezik, azaz hosszútávon őrzi meg a termékek íz és illataromáit, azok minőségét. Nagyon kicsi a reakcióképessége, így vízben és borban sem oldódik.

Az élelmiszeriparban számos argont tartalmazó gáz és gázkeverék kapható, a felhasználás jellegét illetően.

Fotó

 

Argon szerepe a borászatban

A minőségi elvárások miatt a borászok gyakran alkalmaznak gázokat az előállítások során. A borászati technológiák során felhasznált ipari gázokat két csoportra oszthatjuk:

  1. Inert gázok, amelyek nem lépnek kölcsönhatásba a bor alkotóival (ilyen az argon és a nitrogén is).
  2. Reakcióba lépő gázok, mint például az oxigén és a szén-dioxid.

A reduktív borok esetében inert gázok (például argon) segítségével óvják meg a szőlőt és a bort az oxigén hatásaitól, hogy a primer aromák érintetlenül kerülhessenek a palackba.

Fotó

Az argon szerepe a háztartásban

Míg a borkészítés során az oxigénnel való találkozás kedvezően befolyásolhatja a bor karakterét, addig a felbontást követően minőségi romlást eredményez. Az argon gáz tartalmazó Winesave-nek köszönhetően hermetikusan zárhatjuk ki a palackból az oxigént, így kedvenc tételünket akár heteken át élvezhetjük újra és újra a fárasztó hétköznapokon is.

Kapcsolat

Írjon nekünk, vagy hívja ügyfélszolgálatunkat!


Az alábbi űrlap kitöltésével egyszerűen üzenhet nekünk:

Email

info@winesave.hu

Address

Primestore Kft.

Phone-no

+36302356953